menu close menu

Kako je vaše dete lepo vaspitano!

Kako se lepo i ponosno osećamo kad vam ljudi iz vaseg okurženja upute reči hvale o vašem detetu. “Kako vam je dete lepo vaspitano, kako se lepo ophodi prema starijima…”, priznajte, nije teško?

Dok je dete bilo manje svaki njegov odgovor je bio sladak, na svako neću smo se smejali, isto kao i prvom “moje”. Ali, kada se radi o detetu predškolskog uzrasta ovakvo ponašanje počinje da se približava nevaspitanju. Nikome nije drago da bude poznat kao roditelj nepristojnog deteta, da na njega upiru prstom ili ga prozivaju vaspitačice u vrtiću. Ali kako naučiti dete da kaže “molim” i “hvala” kad ono neće ni da sedi u miru?

Teško je, ali je moguće. Evo nekoliko dragocenih saveta koji će od vašeg petogodišnjaka napraviti najbolje vaspitano dete u kraju.

Razgovarajte sa detetom

Deca ne razumeju u potpunosti razliku između dobrog i lošeg. Mogu da znaju da je ružno pleziti se ali to ne znači da znaju i zašto. Uključite empatiju u igru i pomozite detetu da shvati neka osećanja. Podsetite ih kako su se osećali kada se neko prema njima ponašao ružno i objasnite da oni imaju isti takav uticaj na nekog drugog. Kada dođe trenutak setiće se vaših reči i znati šta treba da rade.

Podsećajte ih da kažu “molim” i “hvala”

Ove dve proste reči su osnova lepog ponašanja. Odrasli ih previše često zaboravljaju tako da nije na odmet početi što ranije. Zamislite samo koliko biste pohvala čuli kada bi vaše dete odmah po dolasku u predškolsko znalo kako lepo da odgovori učiteljici. Provereni način za učenje je da uvek kada nešto žele prvo izgovore ove “magične reči” da bi to i dobili.

Koristite od malena pravi pribor za jelo

Naravno da ovako malo dete ne treba da maše okolo oštrim nožem ali ako ga naviknete na dečiji pribor od početka naučiće kako se on pravilno koristi. Na večerama kod prijatelja pokazaće ostalim klincima kako ručkaju profesionalci a u školici će osoblje biti srećno što postoji dete koje ne baca hranu na pod.

Budite dobar primer

Iako se budete pridržavali navedenih saveta i pravili spiskove ponašanja “po bontonu” koje bi vaše dete trebalo da usvoji oni neće ničemu vredeti ako ih se i vi ne pridržavate. Deca uče primerima i vide vas svaki put kad se derete na nekoga, kada žvaćete otvorenih usta ili prekidate nekoga dok govori, tako da će upravo to i da imitiraju. Naravno, povremena odstupanja su dozvoljena ali je važno ponašati se onako kako biste voleli da se i vaša deca ponašaju.

September 30, 2012 | Novosti | Comments Off