menu close menu

Motoričke vežbe – rotacija i vežbe za ravnotežu

Mensa – Program NTC sistem učenja primenjuju se vežbe koje nisu deo redovnog Plana i programa u predškolskim ustanovama, ali se uklapaju u sve segmente. Ove vežbe stimulativno deluju na fizički i mentalni razvoj dece.

Rotacija i vežbe za ravnotežu

Značaj jednog od najkomplikovanijih pokreta u prostoru, rotacija oko svoje ose, postaje jasan kada znamo koje sve strukture učestvuju u njemu. Vestibularni aparat unutrašnjeg uha prenosi impulse do struktura moždanog stabla, a odatle do jedra velikog i malog mozga, koji su opet povezani sa III, IV i V kranijalnim nervom, koji između ostalog utiču na pokret očiju. Jasno je da ovakav komplikovan fiziološki proces mora da bude razvijen u ranim godinama života. U kasnijim godinama života teško je uticati na ovaj proces. Činjenica je da kod dece postoji intezivan proces sazrevanja mozga, te se taj period mora iskoristiti da pomognemo detetu što bolji razvoj prirodnih potencijala.

vežbe za ravnotežu sport kids

Zadatak 1.

Dete se vrti raširenim rukama 10-15 sekundi oko svoje ose. Nakon toga zažmuri i održava ravnotežu. Posle kretke pauze opet ponovi istu vežbu i te cikluse ponavlja 2-3 puta (uvek se vrti na jednu stranu u toku jednog dana, a drugi dan menjamo stranu).

Zadatak 2.

Ukoliko postoji trambulina (samo sa sigurnosnim trakama), svakodnevno se rade vežbe skakanja i prevrtanja u trajanju od 5-10 minuta. Kada dete posle određenog vremena stekne osećaj prostora, ovo će mu biti omiljena igra.

Zadatak 3. 

Hodanje po liniji (za mlađi uzrast) ili hodanje po gredi (za stariji uzrast).

 

Izvor: “IQ Deteta – briga roditelja” – Dr. Ranko Rajović

 

November 9, 2013 | Novosti | Comments Off