menu close menu

Saveti za svakodnevni rad sa decom…u parku, na ulici

U svakodnevnom radu roditelji mogu da podstiču decu na kreativno razmišljanje. Svaki događaj, čak i naizgled beznačajne sitnice, mogu da se iskoriste za postavljanje zadatka.

8fbb326386400100597e962cd606a7a6

Primer 1.

Svakog dana deca dobijaju poklone, pa se ponekad i ne raduju. Poklon ili sitnicu poput čokolade ili bombona možemo dati odmah detetu, ali bolje je ukoliko taj poklon stavimo na neko skrovito mesto i postavimo detetu zadatak kako da ga pronađe (igra slična traženju gusarskog blaga). Radost zbog saznanja da će nešto dobiti, a ne zna šta, stvara dobar osećaj. Dete se prvo veseli što traži skriveni poklon, a onda se obraduje kada ga pronađe. I na kraju osećaj sreće, što je samo svojim trudom i zalaganjem došlo do poklona. Ovo nije ni blizu osećaja kao kada bismo detetu samo pružili čokoladicu u ruku.

Primer 2.

Ukoliko gledamo neki TV šou ili kviz, sa publikom u studiju, može se detetu zadati da pronađe čoveka sa brkovima u plavom odelu ili ženu u žutoj haljini, a možemo da učestvujemo zajedno sa detetom u rešavanju postavljenih pitanja.

izvor: “Kako pravilno razvijati IQ deteta kroz igru” – Dr Ranko Rajović

November 9, 2014 | Novosti, Saveti, Uncategorized | Comments Off