menu close menu

Kako da naučite dete da vozi bicikl?

Obaveza svakog roditelja je da nauči dete da vozi bicikl do pete godine života. Znanje koje se tada stekne ostaje ulog za ceo život jer se to ne zaboravlja.
Biciklizam je zdrav sport koji pomaže da se pravilno razviju nožni mišići, da se uspostavi osećaj ravnoteže i poveća kapacitet disajnih organa.
Kad dete nauči da vozi bicikl u najranijem uzrastu (savetuje se da ovlada ovom veštinom do pete godine) ono ujedno razvija i osećaj samopouzdanja i lične vrednosti: savladalo je novu prepreku i ostvarilo svoju prvu vožnju u životu.

Ako ste odlučili da sa svojim mališanom krenete u vode biciklizma, sledite naše savete – biće vam od velike koristi.
Deca od 1 do 3 godine
Deca do tri godine nemaju dovoljno razvijene motoričke radnje kako bi održavala ravnotežu na biciklu sa dva, odnosno četiri (dva pomoćna) točka. Mnogo je bolje da voze tricikl (i na taj način bolje razvijaju nožne mišiće), umesto što će satima vrteti dečji bicikl koji nije funkcionalno prilagođen njihovom uzrastu (manji obrtaj pedala, što znači manji razvoj nožnih mišića).

Idealan je metalni tricikl sa nešto višim drvenim sedištem, koji je stabilniji i pogodnij za vožnju od plastičnog. Međutim neka vam osnovno merilo za kupovinu tricikla bude cena: kupite što jeftiniji, jer deca vrlo brzo izlaze iz tricikl-faze (do tri godine).

Tricikl je jednostavan za vožnju. Bitno je da dete prvo nauči da drži noge na pedalama. Objasnite mu da volan ne sme da drži jako i čvrsto jer će u suprotnom teško održati pravac i ravnotežu (mada deca sa tricikla vrlo retko padaju). Hodajte ispred njega i recite mu da vozi ka vama. Kad nauči pravo da vozi (što će se desiti vrlo brzo) objasnite mu kako sada da ide malo levo a kako malo desno. I za pola sata vožnje vaš mališn postaće sjajan “triciklista”. Naučite ga da pravilno sedi i da iz bezbednosnih razloga gleda uvek pravo, ispred sebe.
Deca starija od 3 godine
1. Prvo upoznavanje deteta sa ovim “sportskim rekvizitom”.

2. U kupovinu bicikla krenite zajedno sa detetom. Nemojte da vam osnovni parametri budu firma proizvođača i spoljašnji izgled bicikla. Najbitnije je da bicikl bude jednostavan (bez menjača koji nije potreban za prve vožnje, mnogo je bitnija zadnja kočnica), veličine od 50 do 70 cm, da volan bude 10 cm viši od sedišta (zbog uspostvaljanja ravnoteže) i da, ono što je najbitnije, kada dete sedne na bicikl stopalama obe noge dodiruju tlo.

3. Dečji bicikl mališani voze od treće do sedme godine života (dokle god može da se produžuje sedište i volan). Iako mnogi imaju pomoćne točkove, takvi se ne preporučuju jer otežavaju početnu obuku. Ukoliko se dete navikne i osloni na pomoćne točkiće, sutra će mnogo teže i duže učiti da uspostavi ravnotežu na dva točka. Zato bi obuku trebalo započeti na dva točka.

4. Za prve “korake” na biciklu izaberite ravne asflatirane površine u parkovima ili šetalištima. Pridržite bicikl sa zadanje strane (iza deteta) za sedište i recite mališanu da se popne na sedište, tako što će jednu nogu nasloniti na pedalu dok će drugom oslonac imati na zemlji. Rukama je dete uhvatilo volan. Bitno je da volan drži opušteno, da ga ne steže, jer svaki problem sa ravnotežom proizilazi iz stegnutosti i grča mišića. Pritiskom na pedalu dete polazi, stavlja drugu nogu na pedalu i uz vašu pomoć ( vi ga i dalje blago držište za sedište) počinje da održava ravnotežu. Dete tada treba da vozi samo pravo. Ukoliko počne da skreće levo ili desno (što će se desiti samo ako čvrsto drži volan) , zaustavite ga, objasnite mu zašto se to dešava, i krenite iz početka. Vozite bicikl oko 10 metara, zatim stanite, okrenite ga i celu radnju ponovite iz početka. Nemojte prvi put da preforsirate dete. Dovoljno je da prvog dana provede 20 minuta na bicikli jer mora postepeno da stekne osećaj ravnoteže a i mozgu je potrebno vreme da usvoji i obradi nove informacije.

5. Istu vežbu ponavljajte i narednih dana. Posle četiri do pet treninga na kojima dete uči da vozi pravo, naučite ga da skreće levo i desno: držite ga i dalje za sedište i objašnjavate mu da volanom lagano skrene ka levoj, odnosno desnoj strani. Ostalo je još da mališana naučite da pravi okret. Ukoliko ove treninge izvodite svakodnevno (dovoljno je i po 20 minuta) vaše dete će za deset dana naučiti da samostalno vozi bicikl. Ali nemojte ga odmah puštati samog, možda će ono još nekoliko puta zahtevati vaše prisustvo, kako bi se osetilo sigurnijim.

izvor: yumama

April 25, 2013 | Novosti | Comments Off